Portfölj

Min portfölj är uppdelad i fem olika delar:
  • Utdelning
  • Tillväxt
  • Investmentbolag
  • P2P-lån
  • Fonder
Cirkeldiagram över fördelningen mellan de olika portföljerna.

Utdelningsportföljen

Utdelningsportföljen innehåller mer mogna och stabila bolag som delar ut pengar. Det är en blandning mellan bolag med hög utdelning och bolag med låg utdelning, men med bra utdelningstillväxt. Till exempel Bahnhof och SBB med 1,8 respektive 2,5 % i direktavkastning har inte särskilt hög utdelning, men de kommer antagligen att höja den framöver.


Cirkeldiagram över innehaven i utdelningsportföljen.

De största innehaven

Utdelningsportföljens största innehav: Bahnhof, Realty Income, Abbvie, Northwest Healthcare Properties TransAlta renewables och Samhällsbyggnadsbolaget i Norden.


Tillväxtportföljen

Då jag är ung så vill jag ha lite mer tillväxtorienterade bolag också, som inte behöver dela ut. Utöver aktier så finns det också två fonder: TIN Ny Teknik och Avanza World Tech by TIN.

Cirkeldiagram över innehaven i tillväxtportföljen.

De största innehaven

Tillväxtportföljens största innehav: Zignsec, AAC Clyde Space, Storytel, Mastercard och QuickBit.



Investmentbolagsportföljen

De svenska investmentbolagen har som grupp länge överavkastat resten av börsen, och jag tror fortsatt på investmentbolagen (om inte premien är alleles för hög). Spiltan utgör en så stor andel av portföljen eftersom courtaget på Pepins där Spiltanaktien handlas är så högt att man bör handla för minst 25 000 kr. Framöver så kommer jag att prioritera att köpa aktier i de andra investmentbolagen för att Spiltan inte ska utgöra en så stor del.

Cirkeldiagram över innehaven i investmentbolagsportföljen.


P2P-lån

Jag har en liten del av min portfölj i P2P-lån. Jag tycker att det är ett spännande sätt att investera utanför börsen som ger ett stabilt kassaflöde. Dock tycker jag att aktier är klart bättre att investera i på lång sikt, men jag har en liten del här för att testa hur det fungerar.

Hittills tycker jag att det fungerar bra och jag har knappt fått några kreditförluster (men jag har bara haft mina investeringar i ungefär 1 år). Dock är jag osäker på risken (vad skulle hända under en riktig depression?) och därför så utgör det en så pass liten del av min totala portfölj.

Jag har också använt mina P2P-investeringar lite som en krigskassa. Under slutet av vintern och hela våren (när värderingarna var låga) har jag tagit ut de likvider som har blivit tillgängliga och investerat dem på börsen.

Jag vill bara säga några ord om specifikt Trine. Där verkar risken vara klart högre än hos de andra, vilket är rimligt med tanke på att de lånar ut pengar till företag som säljer solenergilösningar i utvecklingsländer. Av de 5 lån jag har investerat i har 2 haft betalningsproblem sedan januari. Mina investeringar på Trine ser jag mer som en rolig grej som kan hjälpa människor att få tillgång till elektricitet och om jag har tur så kanske jag tjänar några kronor. Om man bara vill tjäna pengar så finns det bättre sätt att göra det på än just Trine.

Cirkeldiagram över fördelningen mellan olika tjänster för p2p-lån.


Fonder

Indexfonder står för den största delen av fondportföljen (Global, Emerging Markets, Sverige, Småbolag) och cirka en fjärdedel utgörs av aktivt förvaltade fonder (Småbolag, Stabila bolag, Global Growth, Östeuropa och bolag med mycket reala tillgångar).

Spiltans fond med svenska investmentbolag är en fin fond som jag skulle ha investerat i om jag inte köpte aktier direkt i investmentbolagen.

De passiva fonderna har jag på Avanza, eftersom att Avanza Global och Avanza Emerging Markets bara finns på Avanza. De aktiva fonderna har jag däremot på SAVR (affiliatelänk), eftersom att avgiften i genomsnitt är 0,5-0,6 procentenheter lägre, vilket gör stor skillnad över tid. I vanliga fall när man äger fonder så går en del av avgiften till banken där man har fonderna, men SAVR betalar tillbaka en stor del av det till dig som kund, vilket gör avgiften lägre.

Cirkeldiagram över innehaven i fondportföljen.




Kommentarer