Investmentbolagens fenomenala avkastning


De svenska investmentbolagen har haft en fenomenal utveckling och har länge överavkastad index. I en serie inlägg tänkte jag titta lite noggrannare på de svenska investmentbolagen och jag börjar här med att titta på hur investmentbolagen har presterat som grupp.

IBindex är ett index som har som mål att följa utvecklingen hos investmentbolagen på Stockholmsbörsen. Det är viktat enligt hur stor substansrabatten eller premien är. Desto högre substansrabatt ett investmentbolag har, desto högre vikt får det. Diagrammet nedan visar utvecklingen av IBindex jämfört med OMXSGI (Stockholmsbörsen inklusive utdelning) sedan indexets start 2014.


Ett diagram som jämför utvecklingen mellan investmentbolagsindexet IBindex och OMXSGI från 2014 till 2020.

Under de 6 år som diagrammet visar har IBindex avkastat +168% medan OMXSGI ligger på +93%.

Då kommer frågan, varför överavkastar investmentbolag? Är det här något vi kan förvänta oss att se i framtiden?
Några faktorer som kan förklara hur investementbolagen har lyckats överavkasta index är:

Substansrabatt

Ett investmentbolags substansvärde är värdet av alla aktier och bolag som investmentbolaget äger. Många investmentbolag handlas till substansrabatt, vilket innebär att aktiernas pris är lägre än substansvärdet. Så om man köper en aktie för 100 kronor i ett investmentbolag med substansrabatt så får man exponering mot aktier som är värda mer än de 100 kronorna (kanske 120 kronor). Det innebär att man kommer få mer utdelningar än utan substansrabatten. Detta skiljer sig mot en fond som alltid handlas till substansvärdet.

Det finns också investmentbolag som handlas till substanspremie, vilket innebär att man betalar mer än de underliggande tillgångarna är värda. Detta kan bero på olika saker, till exempel kan investmentbolaget har onoterade tillgångar som är svårare att värdera.

Belåning

Investmentbolag kan också använda belåning, vilket gör att de kan få en hävstång och på så sätt få högre avkastning än index.

Aktiva ägare

Investementbolagen brukar ofta vara långsiktiga i sitt ägande och vara med och utveckla bolagen, till skillnad mot fonder där detta inte händer lika ofta. Det kan göra att bolagen utvecklas bättre än de annars hade gjort.

Hur får man exponering mot investmentbolagen?

Ett sätt att få en exponering mot investmentbolagen är att köpa aktier direkt i bolagen. Då rekommenderar jag IBindex där man kan se den nuvarande substansrabatten/premien. 


Om man inte vill köpa aktier i individuella bolag så finns det fonder som investerar i investmentbolag. En av dem är Spiltans investmentbolagsfond, som är en passiv fond som investerar i svenska investmentbolag. Fonden har en låg avgift på 0,28% och de tio största innehaven är:
  1. Investor  - 27 %
  2. Industrivärden  -  26 %
  3. Lundbergsföretagen  -  10 %
  4. Kinnevik  -  10 %
  5. ICA gruppen  -  4,5 %
  6. Latour  -  4 %
  7. Lifco  -  4%
  8. XACT OMXS30  -  4 %
  9. Indutrade  -  3,5 %
  10. Ratos  -  2 %
För att vara en fond så har den ganska få innehav, men eftersom att innehaven är investmentbolag så äger man indirekt många underliggande bolag, över 75 stycken.

Fonden har, precis som IBindex ovan, haft en fantastisk utveckling. I diagrammet nedan är den gröna linjen utvecklingen för Spiltans fond och den gula linjen är OMXSGI.

Ett diagram som visar utvecklingen av Spiltan Aktiefond Investmentbolag jämfört med OMXSGI sedan starten 2011
Spiltan Aktiefond Investmentbolag jämfört med OMXSGI sedan starten 2011

Om du vill läsa mer om fonden kan du till exempel göra det hos Spiltan fonder eller Avanza.


Hur tror du att investmentbolagen kommer att prestera i framtiden?

Kommentarer