Courtagerabatt för Spiltan i juni

Idag startar månadens handelssession för Spiltan och den pågår sedan till på måndag eftermiddag (18 juni) då orderläggningen stänger. Spiltans substansvärde var den 9 juni 203 kronor per aktie, så om den handlas i närheten av förra månadens pris på 149 kronor så blir det rejäl en substansrabatt. Något som är extra roligt den här månaden är att de har en courtagerabatt på 250 kr, så det är gratis att köpa Spiltanaktier för upp till 25 000 kronor.


Spiltans logga.

Spiltans historia

Spiltan startade 1985 som en aktieklubb med 40 deltagare som satsade 40 000 kronor och har sedan utvecklats till ett väldigt framgångsrikt investmentbolag med över 5 miljarder i förvaltat kapital. Spiltan brukar köpa minoritetsposter i bolag i en tillväxtfas som drivs av entreprenörer med en betydande ägarandel. De köper minoritetsposter för att entreprenörerna också i framtiden ska ha ett stort inflytande. Spiltan är sedan med och driver bolaget under en lång tid framöver.

Det är svårt att skriva om Spiltans historia utan att nämna Paradox. 2010 köpte Spiltan 34% av aktierna i datorspelsbolaget Paradox och utökade under 2011 innehavet till 43%. Då utgjorde Paradox 20% av Spiltans substansvärde. Paradox har sedan dess gått fantastiskt bra och även om Spiltan flera gånger har sålt av delar av innehavet i Paradox för att kunna göra andra investeringar så utgör det idag ca 65% av substansvärdet.

Spiltan idag

Även om Spiltans substansvärde till stor del utgörs av Paradox så finns det också många andra bolag med fin framtidspotential, där de mest välkända (för mig iallafall) är Spiltan Fonder, Berkshire Hathaway, Kuststaden, Samhällsbyggnadsbolaget och Pepins.

Du kan läsa mer om Spiltans portfölj på deras egna hemsida.

Spiltan har haft en fantastisk utveckling som ni kan se i diagrammet nedan. 2010 var substansvärdet 6,4 kronor per aktie, vilket man kan jämföra med dagens 203 kronor. Det är en ökning på hela 3 170%, vilket betyder att den årliga uppgången blir mer än 40%.

Diagram över Spiltans substansvärde, aktiekurs och substansrabatt.


Sedan 2016 har värderingen gått från en substanspremie på 10-15% till en substansrabatt på 25-35%. Om Spiltan nu handlas i närheten av förra månadens kurs så ger det en substansrabatt på cirka 25%. Rabattens storlek beror väl bland annat på att Paradox är ett så stort innehav, samt att bolaget inte är noterad på någon vanlig börs.

Aktiehandel

Spiltanaktier handlas på Pepins en gång i månaden och nästa handelsperiod påbörjas som sagt idag och pågår till på måndag eftermiddag, den 18 juni. Courtaget är i vanliga fall 1% och minst 250 kronor, vilket gör att man bör handla för minst 25 000 kronor för att uppnå det lägsta procentuella courtaget. Detta gäller dock inte den här handelsperioden, eftersom att de ger en courtagerabatt på 250 kronor. Så nu är det gratis att köpa aktier för upp till 25 000 kronor och man köper för mer så betalar man 1% i courtage på det som överstiger 25 000 kronor.

Du kan läsa mer om Spiltan på Pepins eller deras egna hemsida.

Äger du Spiltan?

Kommentarer