Nytt innehav: Brookfield RenewableBrookfield Renewable är en av de största producenterna av förnybar elektricitet och är baserad i Kanada. Jag köpte in mig i slutet av juli, i samband med att Brookfield Renewable Corporation bildades (vilket gjorde att man kunde köpa aktier via Avanza).

På ett år producerar Brookfield Renewable ca 60 TWh, vilket kan jämföras med Sveriges totala elanvändning som är 140 TWh per år. Så de skulle kunna producera elektricitet till nästan halva Sverige.

Idag utgörs den största delen av energiproduktionen av vattenkraft, men vind och sol är ändå relativt stora och förväntas utgöra en ännu större del i framtiden. Totalt hjälper de till att unvika utsläpp av 28 miljoner ton koldioxid varje år, vilket kan jämföras med Sveriges årliga utsläpp av cirka 50 miljoner ton koldioxidekvivalenter.

Dagens produktion


Verksamheten är global och finns idag i 15 länder. Deras försäljning är väldiversifierad, eftersom att deras största kund (bortsett från stater) utgör 2% av elförsäljningen.

Geografisk spridning

Bolagets anläggningar är utspridda över hela världen, med ungefär hälften i nordamerika.

Världskarta som visar var bolagets kraftverk finns.
Från bolagets investerarpresentation


Strategi

Brookfield Renewables strategi går ut på att först köpa anläggningar som producerar förnybara energi under det inneboende värdet. Sedan utvecklar de verksamheten och säljer energin som produceras. När verksamheten har mognat och risken minskat brukar de sälja vidare den för att investera i projekt med högre avkastning.

Eftersom att marknaden för förnybar energi växer kraftigt och förväntas fortsätta göra det under lång tid så borde det finnas både fler objekt att köpa och också fler som är intresserade av att köpa bolagets utvecklade verksamheter i framtiden. Därför har Brookfield Renewable möjligheten att fortsätta växa framåt. 

Finansiell ställning

Bolaget har nästan 3,4 miljarder dollar i tillgängliga likvider, vilket låter dem fortsätta verksamheten och expandera portföljen. De får också regelbundet in kapital (utöver den vanliga verksamheten) när de säljer lågriskanläggningar.

Bolaget har BBB+ rating, så de kan även låna billigt. Den genomsnittliga längd på deras nuvarande lån är 10 år, utan några större förfall de närmsta åren. De flesta är med fast ränta och påverkas därför inte av räntehöjningar.

Framtiden

Bolaget förväntas kunna växa FFOn (kassaflödet) med 6-11% per år utan att förvärva andra bolag. Det kommer man göra genom att höja priserna i takt med inflationen, sänka kostnaderna och byggnation av nya anläggningar.

Idag planerar bolaget att bygga anläggningar som kommer producera 18 GW, varav 2,4 GW är under uppbyggnad nu. Det kan jämföras med storleken på dagens portfölj som är 19,3 GW.

Cirkeldiagram som visar hur deras planerade projekt är uppdelade mellan olika sorters elproduktion. Sol står för nästan hälften, vind en fjärdedel och vattenkraft 15%.
Från bolagets investerarpresentationSol står idag bara för 3 GW, men nästan 10 GW ytterliggare är planerad (50% av dagens produktion). Under de senaste fem åren har kostnaden för att bygga solkraft har gått från över 4$ per watt till under 1$, och är nu ett av de billigaste sätten att producera elektricitet. Därför lär andelen solkraft i Brookfields portfölj öka kraftigt i framtiden. Dessutom köpte de nyligen 1,2 GW solenergi som är under utveckling i Brasilien.

Utdelning

Bolaget har en fin utdelningshistorik av stigande utdelningar. Sedan år 2000 har de bara sänkt utdelningen en gång, 2009, och då sänktes den endast med ca 10%. Bolaget har som mål att höja utdelningen med 5-9% per år, vilket de har lyckats med historiskt. Senaste höjningen var 5%.
Från bolagets rapport för Q2

Aktien

Bolaget har som mål att ge en årlig totalavkastning på 12-15% och historiskt har de faktiskt lyckats ge hela 18% per år.

Brookfield Renewable är egentligen ett Limited Partnership och av administrativa skäl så har man inte kunnat köpa aktier i ett Limited Partnership på Avanza sedan våren 2019. Nu har de skapat Brookfield Renewable Corporation som är ett vanligt aktiebolag. De båda aktieslagen är identiska och ger rätt till samma utdelning. Dock värderas corp-aktien högre just nu, men annars är det ingen skillnad. Om man vill investera i bolaget på Avanza så kan man bara köpa corp-aktien.


Vi använder mer om mer elektricitet varje år och vi måste ställa om produktionen så att den blir förnybar. Brookfield Renewable har en fin historik och har visat att de verkligen kan sin sak. Jag tror att de kommer att fortsätta växa fint i framtiden. Brookfield Renewable utgör idag ca 6% av min utdelningsportfölj.

Äger du Brookfield Renewable eller något annat företag inom förnybar energi?Kommentarer

  1. Ja Brookfield Renewable är en pärla jag önskar jag investerat mer i när jag väl gjorde det. Den står för 3,8% i min portfölj och tror det gått upp ca 60% om inte mer sedan jag köpte den. Lite drygt nu när de "splitta/emiterade/ gav ut" ny aktien.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jo, sedan botten i januari 2019 har kursen nästan dubblerats från 34 dollar. Varför tyckte du att de var drygt nu när de gav ut den nya aktien?

      Radera

Skicka en kommentar